- Vakbekwame professionals
- Gecertificeerde installaties
- Maatwerkoplossingen
Veelgestelde vragen
Hier vindt u veelgestelde vragen over de PVT-warmtepompinstallatie en aanverwante onderwerpen. Staat uw vraag er niet bij? Mail dan naar info@gebatec.nl of bel 020-4825798.
Algemeen over PVT-systemen:
Het PVT-systeem maakt gebruik van speciale thermische zonnepanelen om warmte uit de buitenlucht te halen, waardoor er geen externe ventilatorunit nodig is. Deze panelen hebben geen bewegende delen en zijn volledig geluidloos. De binnenunit, oftewel de warmtepomp, produceert echter wel wat geluid, ongeveer 40 decibel. Ter vergelijking, een gasketel produceert tussen de 40 en 60 decibel aan geluid. De warmtepomp van Triple Solar is uitstekend geïsoleerd voor geluid (en warmte) met speciaal foam. Zolang de warmtepomp aan een stenen muur wordt bevestigd (geen hout of gips), blijft het geluid binnen acceptabel laag.
Een PVT-systeem is verkrijgbaar in verschillende configuraties. Je kunt kiezen voor een hybride systeem, een hybride systeem met boilervat, of een volledig elektrisch systeem. We staan altijd klaar om samen met jou te bekijken welke optie het beste past bij jouw situatie. We berekenen ook hoeveel panelen je nodig hebt. Voor volledig elektrische systemen adviseren we een warmteverliesberekening te laten maken.
Als richtlijn kun je het volgende aanhouden: 3 PVT-panelen voor een hybride systeem, 4 PVT- panelen voor een hybride systeem met boilervat, en 8 PVT-panelen voor een volledig elektrisch systeem.
Dat hangt natuurlijk af van jouw specifieke situatie. Bijvoorbeeld: hoe goed is jouw woning of gebouw geïsoleerd? Heb je radiatoren of vloerverwarming? Hoeveel warm water verbruik je? En welke binnentemperatuur wil je bereiken?
Over het algemeen kun je met een hybride PVT-warmtepomp tot 60% gas besparen, met een hybride PVT-warmtepomp + boilervat/thermische batterij tot 80% gas besparen, en met een volledig elektrisch systeem natuurlijk 100% gas besparen.
Natuurlijk verbruikt de warmtepomp elektriciteit. Maar de PVT-panelen wekken zelf ook elektriciteit op (het ‘PV’ gedeelte van het paneel). Bij een nieuwbouwwoning is de jaarlijkse stroomopbrengst van de PVT-panelen vaak groter dan het jaarlijkse energieverbruik van de warmtepomp. Bij een bestaande woning is het gelijk of net iets lager. Dus op jaarbasis kun je het stroomverbruik van de warmtepomp grotendeels dekken met de elektriciteit die de PVT- panelen zelf opwekken.
Een PVT-systeem bestaat uit 3 hoofdonderdelen:
- PVT-panelen
- Warmtepomp
- Omvormer
Verder zijn er natuurlijk onderdelen als de onderconstructie, kabels en leidingen en mogelijk een buffervat. Optioneel kun je een boilervat of thermische batterij bijplaatsen voor je warme tapwater.
Het PVT-warmtepomppaneel bestaat uit twee belangrijke delen: aan de voorkant bevinden zich zonnecellen (PV) die zonlicht omzetten in elektriciteit, terwijl aan de achterkant een thermische wisselaar (T) zit die zorgt voor de energiebron voor de PVT-warmtepomp. Het paneel haalt energie uit de buitenlucht, zonlicht en daglicht, en dit proces werkt in alle seizoenen, 24 uur per dag, zelfs bij bewolking of vorst.
Aan de achterkant van het PVT-warmtepomppaneel bevindt zich een warmtewisselaar, bestaande uit aluminium lamellen met een koperen leiding. Door deze koperen leidingen stroomt een koelvloeistof, glycol genaamd (een soort antivries). Deze vloeistof neemt de omgevingswarmte op en leidt deze naar de warmtepomp in het gebouw. De warmtepomp zet deze warmte om in bruikbare warmte voor zowel verwarming als warm tapwater.
Dankzij het zonnepaneel op het PVT-warmtepomppaneel is het mogelijk om een gebouw vanaf één oppervlak te voorzien van zowel warmte en warm tapwater als elektriciteit.
Het werkingsprincipe van deze warmtepomp kan het beste worden uitgelegd aan de hand van de onderdelen ervan – de verdamper, compressor en condensor – gekoppeld aan drie fasen:
Fase 1: Warmte onttrekken
In de warmtepomp bevindt zich een verdamper. Deze verdamper bevat een transportvloeistof die al bij lage temperatuur verdampt. De omgevingswarmte vanuit de bron (de warmtepomppanelen) zorgt ervoor dat de vloeistof in de verdamper verwarmt en daardoor verdampt.
Fase 2: Samenpersen
De elektrische compressor in de warmtepomp perst de vrijgekomen damp samen. Hierdoor stijgt de druk in de warmtepomp en neemt de temperatuur toe.
Fase 3: Warmte afgeven
In de condensor krijgt de damp dankzij het expansieventiel weer de ruimte. Hierdoor neemt de druk af en wordt de damp weer vloeistof. Tijdens dit proces komt warmte vrij. Deze warmte wordt vervolgens naar het afgiftecircuit – de verwarmingsinstallatie of de boiler – geleid. De temperatuur van de afgegeven warmte is aanzienlijk hoger dan de temperatuur van de oorspronkelijk opgenomen warmte en is nu bruikbaar voor verwarming en warm tapwater. De transportvloeistof stroomt vervolgens terug naar de verdamper, waarna het proces opnieuw begint.
Absoluut. Triple Solar PVT-warmtepomppanelen halen hun energie uit de buitenlucht. Met een Triple Solar PVT-warmtepomp kan dit zelfs tot een buitentemperatuur van -10 °C. Wanneer de temperatuur nog verder daalt, voorziet de warmtepomp ook in elektrische bijverwarming.
Wanneer de temperatuur tot het vriespunt daalt, kan er ijsvorming optreden op de PVT-warmtepomppanelen. Dit fenomeen is vergelijkbaar met bevroren dauw en is nooit schadelijk voor de installatie. De thermische prestatie kan mogelijk iets afnemen, tot maximaal 10%, maar er wordt nog steeds voldoende warmte geleverd om je woning en tapwater te verwarmen, zoals het systeem is ontworpen.
De kans op ijsvorming is het grootst rond het vriespunt bij vochtige lucht en weinig wind. Gedurende enkele uren per jaar zijn de omstandigheden zodanig dat het elektrische element de warmtevraag invult. Op jaarbasis gebeurt dit gemiddeld slechts 43 uur tijdens de nacht (volgens NEN5060). Nieuwbouwwoningen zijn zo goed geïsoleerd dat de binnentemperatuur in zo’n geval amper daalt, zelfs als de warmtepomp even uitstaat.
Met de Triple Solar PVT-warmtepomp kun je niet alleen verwarmen, maar ook koelen. Hierbij wordt het afgiftesysteem (het verwarmingssysteem in huis) en de PVT-bron omgekeerd, waarbij warmte uit de woning juist aan de buitenlucht wordt afgegeven.
Afgiftesysteem:
De manier waarop je de koeling ervaart, hangt af van je afgiftesysteem. Convectoren halen warmte uit de lucht, waardoor de temperatuur in de ruimte daalt. Bij vloerverwarming wordt niet direct de lucht, maar de massa van de woning afgekoeld (zie hieronder). Klassieke radiatoren zijn niet geschikt om te koelen.
Koelbeleving:
Voor de meeste mensen wordt koeling geassocieerd met airconditioning. Het voordeel daarvan is dat de ruimte snel afkoelt en er een aangenaam koud briesje ontstaat. Het nadeel is dat de ruimte ook weer snel opwarmt zodra de airco uitstaat.
Koelen met vloerverwarming werkt fundamenteel anders. In plaats van de lucht, wordt de massa van de woning afgekoeld. Het verkoelende effect komt dus niet in de vorm van een fris briesje, maar van een koele vloer. Als je op sokken of blote voeten door een redelijk warme ruimte loopt met een koele vloer, zal de ruimte als aangenaam worden ervaren.
Net als bij verwarmen, werkt koelen met een warmtepomp met enige vertraging. Je zult niet binnen een half uur merken dat de vloer lekker koel aanvoelt. Dit heeft enkele uren nodig, omdat de gehele betonmassa van de vloer in temperatuur moet dalen. Als de vloer eenmaal op temperatuur is, zal deze fungeren als een buffer en de temperatuur in de ruimte stabiliseren en langer koel houden.
Triple Solar heeft speciaal voor NIBE water/water-warmtepompen een koelmodule ontwikkeld om actief te kunnen koelen.
Een woning is geschikt voor een all-electric warmtepompsysteem als het beschikt over een lagetemperatuurafgiftesysteem en goed geïsoleerd is. Dit is essentieel omdat een warmtepomp het CV-water tot een lagere temperatuur verwarmt dan traditionele gasgestookte CV-systemen. Voorbeelden van lagetemperatuurafgiftesystemen zijn wand- en/of vloerverwarming, en speciale lagetemperatuurradiatoren/convectoren.
Verwarmingstest:
Je kunt ook een eenvoudige test doen om te zien of je woning geschikt is voor een all-electric of hybride systeem. Verlaag de temperatuur van je huidige CV naar 45-50°C. Let vooral op de temperatuur in je huis in de ochtend na een koude nacht. Als het huis snel genoeg opwarmt, is de kans groot dat je woning geschikt is voor verwarming met een volledig elektrische warmtepomp. Als de opwarming niet snel genoeg gaat, is een hybride systeem waarschijnlijk een betere keuze. Dit type systeem is altijd geschikt en biedt een gasbesparing tot 60% a 80%.
Zowel all-electric als hybride systemen presteren het beste in goed geïsoleerde huizen die aan de huidige isolatienormen voldoen. Bij nieuwbouw is dit vaak al standaard, maar voor bestaande bouw is minimaal energielabel C vereist. Hoewel een huis met energielabel C nog niet als volledig ‘groen’ wordt beschouwd, zijn de belangrijkste energiebesparende maatregelen wel genomen. Denk hierbij aan spouw-, vloer- en dakisolatie, en het gebruik van minimaal HR++-glas.
Verschillende gespecialiseerde bedrijven kunnen je helpen bij het isoleren van je woning, maar als je handig bent, kun je ook zelf veel doen aan de isolatie. Zelfs als je woning niet voldoende geïsoleerd is, kun je nog steeds kiezen voor een hybride oplossing om toch energie te besparen.
Met de Triple Solar hybride PVT-warmtepomp is het mogelijk om je woning te verwarmen met bestaande (oudere) radiatoren. De warmtepomp kan verwarmen tot 70 °C en de gasketel kan indien nodig bijspringen.
Voor de all-electric opstelling wordt het echter niet aanbevolen om met bestaande radiatoren te verwarmen. De warmteoverdracht van de radiatoren is namelijk onvoldoende voor een lagetemperatuurverwarmingssysteem om je woning te verwarmen.
Het Triple Solar-systeem is niet uitsluitend afhankelijk van zonlicht voor warmte. De PVT-warmtepomppanelen halen warmte uit zowel de buitenlucht (80%) als daglicht (20%). Uiteraard profiteert het systeem wel van zonlicht. Door de zon stijgt de brontemperatuur, waardoor de warmtepomp minder elektriciteit nodig heeft om bruikbare warmte te leveren. Hierdoor werkt de warmtepomp overdag en in de zomer zuiniger dan ’s nachts en in de winter. Hoewel het systeem goed werkt wanneer de panelen naar het noorden zijn gericht, is het nog efficiënter wanneer ze op het zuiden worden geplaatst. Wat betreft de elektriciteitsopbrengst geldt nog steeds: meer zon betekent meer elektriciteit.
Kosten en Financiering:
Een PVT-warmtepompsysteem is altijd maatwerk. De prijs is afhankelijk van diverse factoren waaronder het isolatieniveau van de woning en de bewoning. Daarnaast zijn er ook diverse subsidies beschikbaar die van invloed zijn op de uiteindelijke prijs. Via deze link kunt u een vrijblijvende prijsindicatie opvragen.
Voor de opdrachtgever is de TCO van groot belang. De investerings- en onderhoudskosten en energiekosten mogen niet stijgen. Voor de bewoner is het gunstig dat elektriciteit wordt afgerekend, gezien de stijgende gasprijs (in de afgelopen 3 jaar al 26%, van 61 naar 77 cent per m3) en vrijwel gelijkblijvende elektriciteitskosten.
Voor de opdrachtgever is investeren in een hoogwaardige en duurzame Triple Solar-installatie vaak duurder dan in een lucht/water-warmtepomp (met een vergelijkbare hoeveelheid PV-panelen), maar de TCO is lager. Hier zijn de verschillen:
- Geen buitenunit die na 8-10 jaar vervangen moet worden.
- Geen jaarlijks onderhoud dat gepland moet worden.
- Geen geluidsoverlast van de buitenunit, wat kan leiden tot klachten en extra zorg (geluid kan in de loop der jaren toenemen).
- Lagere energiekosten voor de gebruiker, wat ook leidt tot minder klachten en extra zorg.
Er zijn verschillende opties om het Triple Solar-systeem te financieren, zoals duurzaamheidsleningen. Kijk via de Energiesubsidiewijzer welke financieringsmogelijkheden voor jou van toepassing zijn. Hier zijn een paar opties:
Extra hypotheek
Banken bieden de mogelijkheid om een extra hypotheek te verstrekken bij de aankoop van een energiezuinig huis. Met de besparing op je energierekening kun je bijvoorbeeld een deel van de extra hypotheeklasten betalen. Voor een Nul Op De Meter-woning, waarbij het huis zelf evenveel of minder energie verbruikt dan het opwekt, zijn er zelfs meer mogelijkheden, afhankelijk van de bank.
Lees meer over een extra hypotheek bij Milieucentraal.
Energiebespaarlening voor particulieren en VvE’s
Het Warmtefonds (een regeling van de Rijksoverheid) biedt financiering voor energiebesparende maatregelen in woningen en appartementencomplexen. Je kunt tot wel €27.000 lenen tegen zeer gunstige rentetarieven. Hierdoor hoef je de kosten niet in één keer te betalen, terwijl de besparingen op je energierekening vaak hoger zijn dan de afbetaling van de lening. Voor huishoudens met een verzamelinkomen tot €60.000 bestaat de mogelijkheid om zelfs rentevrij te lenen.
Lees meer over de Energiebespaarlening.
Restauratiefonds
Dit fonds is speciaal voor het verduurzamen van monumenten. Verschillende banken en gemeenten bieden hiervoor leningen aan.
ISDE subsidie voor warmtepomp
Voor zowel bedrijven als particulieren is het mogelijk om subsidie te krijgen voor een warmtepomp. Dit kan alleen als de warmtepomp geïnstalleerd is in een woning met een bouwjaar voor 1 januari 2019. Of als je kan aantonen dat de omgevingsvergunning voor 1 juli 2018 is aangevraagd.
Het gaat om de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het subsidiebedrag voor een 3kW PVT-warmtepomp is vanaf € 4.425,-. Bekijk hier het subsidiebedrag voor jouw warmtepomp: Download apparatenlijst. De Triple Solar PVT-Warmtepomp 3.5 is te vinden onder meldcode: KA21932.
Een subsidie aanvragen is vaak lastig en tijdrovend. Wil je er zeker van zijn dat de subsidie wordt toegekend? De Centrale verzorgt aanvragen voor ISDE, EIA, SDE++ en BOSA. Direct subsidie laten aanvragen door De Centrale? Klik hier voor particulieren en zakelijk.
SDE++ subsidie bij grootschalige toepassing PVT-panelen
Voor grootschalige projecten waarbij PVT-warmtepomppanelen toegepast worden als bron voor de warmtepomp of bij regeneratie van WKO-installaties kun je subsidie aanvragen vanuit de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Het gaat hier om projecten met een warmtepompvermogen van minimaal 500 kW en een PVT-oppervlak van minimaal 600m2. Bekijk de website van de RVO voor meer informatie.
DUMAVA-subsidie
De DUMAVA-regeling, oftewel de Duurzame Maatschappelijk Vastgoed-subsidie, is opgezet om eigenaren van maatschappelijk vastgoed te helpen bij het financieren van verduurzamingsmaatregelen. Deze subsidie is bedoeld voor gebouwen zoals gemeentelijke gebouwen, scholen, zorginstellingen en religieuze gebouwen. De regeling vereist onder andere een energieadvies en een projectplan, waarin maatregelen, investeringsbegroting, planning en verwachte energiebesparing worden opgenomen.
Lokale subsidie
Naast de landelijke subsidies zijn er ook lokale initiatieven om subsidies te verlenen. Via de Energiesubsidiewijzer kan je per gemeente zien welke subsidies je kan krijgen.
Particulieren kunnen de betaalde BTW voor de aanschaf en installatie van de Triple Solar PVT-warmtepomppanelen terugvragen. Bekijk dit document van De Centrale voor meer informatie. Ben je particulier en wil je niet voor verassingen komen te staan met de BTW-teruggave? Wij adviseren contact op te nemen met De Centrale. Zij verzorgen aanvragen voor BTW-teruggave. Klik hier voor meer informatie.
Warmtepompen blijven kosteneffectief, zelfs bij lagere energieprijzen, doordat ze energie-efficiënter zijn dan traditionele verwarmingssystemen. Het is ook van belang om de langetermijnvoordelen van warmtepompen te overwegen, zoals verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en lagere CO2-uitstoot. Bovendien kunnen toekomstige stijgingen in energieprijzen niet worden uitgesloten.
Particulieren ontvangen geen subsidie voor zonnepanelen, maar de btw hierop is in 2023 afgeschaft en er is de mogelijkheid om gebruik te maken van de salderingsregeling. Bedrijven en non-profit instellingen kunnen echter wel de SDE+ subsidie van de RVO aanvragen. Op PVT-panelen zit nog wel BTW, deze is voor particulieren terug te vragen.
Salderen betekent dat de elektriciteit die je van het net haalt en die je teruglevert aan het net, tegen elkaar worden weggestreept. Je betaalt alleen voor het verschil in energieverbruik. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je per jaar 3500 kWh verbruikt en 2000 kWh teruglevert aan het net met je zonnepanelen. Dan is je netto energieverbruik per jaar 1500 kWh. Dit is het enige waarvoor je bij je energieleverancier hoeft te betalen.
Om gebruik te kunnen maken van de salderingsregeling, moet je de elektriciteit via dezelfde aansluiting terugleveren als waarmee je energie afneemt. Bovendien geldt de salderingsregeling alleen voor kleinverbruikers met een elektriciteitsaansluiting van maximaal 3×80 Ampère.
Installatie en Technische aspecten:
De Triple Solar PVT-warmtepomppanelen worden op dezelfde manier als reguliere PV-panelen gemonteerd, met behulp van een standaard montagesysteem bovenop de dakpannen. De leidingen die nodig zijn, worden vervaardigd uit roestvrij staal (RVS), zodat ze nooit meer vervangen hoeven te worden. Een goede dakdoorvoer is natuurlijk essentieel. Vaak is het mogelijk om de bestaande dakdoorvoer van de oude CV-ketel te hergebruiken.
Triple Solar PVT-warmtepomppanelen worden niet ingebouwd in het dak. Dit heeft te maken met het streven naar maximale efficiëntie van de PVT-panelen. Om een optimale temperatuuruitwisseling te bereiken, is voldoende luchtstroom onder de panelen van het thermische gedeelte essentieel. We besteden echter veel aandacht aan het ontwerp van de panelen. Wil je zien hoe onze Triple Solar PVT-warmtepomppanelen eruitzien? Bekijk hier enkele uitgevoerde projecten met het Triple Solar-systeem.
De COP (Coefficient of Performance) is de verhouding tussen de geproduceerde warmte en het elektriciteitsverbruik. De SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) is de gemiddelde verhouding tussen de geproduceerde warmte en het elektriciteitsverbruik over een heel jaar in een specifiek land.
Wij gebruiken meestal de SCOP, omdat deze een nauwkeuriger beeld geeft dan de COP. De COP kan misleidend zijn vanwege variabelen zoals het type bron en de buitentemperatuur. De SCOP is betrouwbaarder omdat het de invloed van seizoenen meeneemt en zo een gewogen gemiddelde berekent. Bovendien vergemakkelijkt de SCOP het vergelijken van warmtepompen, omdat de omstandigheden altijd gelijk moeten zijn, ongeacht het type systeem.
Voor Triple Solar PVT-warmtepomppanelen in combinatie met een Triple Solar-warmtepomp is een SCOP van 5,6 haalbaar. Dit betekent dat voor elke kWh elektriciteit die in het systeem wordt gestopt, 5,6 kWh aan warmte wordt geproduceerd.
Voor Triple Solar PVT-warmtepomppanelen in combinatie met een NIBE-warmtepomp is een SCOP van 5,6 haalbaar. Dit houdt in dat voor elke kWh elektriciteit die in het systeem wordt gestopt, 5,6 kWh aan warmte wordt geproduceerd.
Een essentieel onderdeel van het van een all-electric PVT-warmtepompsysteem is de warmteverliesberekening, ook bekend als transmissieberekening. Hiermee wordt vastgesteld hoeveel warmte een gebouw verliest via de thermische schil: de muren, het dak, de vloer en de ramen. Het doel van deze berekening is om te bepalen hoeveel warmte er nodig is om de woning of het pand op een comfortabele temperatuur te houden, zodat er geen energie verloren gaat door onnodig verwarmen of koelen.
Nee, voor een hybride warmtepomp heb je geen warmteverliesberekening nodig. Met een hybride PVT-warmtepomp kun je tot wel 60% a 80% op gas besparen. De cv-ketel springt alleen bij wanneer het buiten erg koud is of als je snel warmte nodig hebt. Omdat er nog steeds een cv-ketel aanwezig is, is de capaciteit van de warmtepomp minder kritisch en kan er worden volstaan met een ruwe schatting.
PVT-panelen en zonnepanelen worden altijd onder een bepaalde hellingshoek gemonteerd. Op die manier spoelt regen het meeste vuil van de panelen af, waardoor ze over het algemeen schoon blijven. Dit kan echter variëren per situatie; bijvoorbeeld langs een drukke weg of naast een bouwplaats kan er sneller vervuiling optreden. Over het algemeen zal dit echter geen merkbare invloed hebben op de efficiëntie van de panelen. Mocht je toch besluiten om je zonnepanelen schoon te maken, gebruik dan kalkvrij water en een zachte borstel. Zeep is niet nodig.
Na de installatie van de PVT-warmtepompinstallatie kun je deze monitoren. Dit kan via een app die je kunt downloaden voor iPhone of Android, of via een webapplicatie. Hiermee kun je de prestaties van de warmtepomp en de zonnepanelen bekijken. Na de oplevering van de installatie ontvang je per e-mail instructies over hoe je dit kunt doen. Wij kunnen ook op afstand meekijken in het systeem. Als er iets mis is, kunnen we dit zien en hier naar handelen.
Een PVT-warmtepomp produceert warmte op een lagere temperatuur, wat betekent dat het langer duurt voordat het huis opwarmt. Om de warmtepomp optimaal in te stellen, volgen hier een aantal aanbevelingen:
– Bij een goed geïsoleerd huis met vloerverwarming: handhaaf een zo constant mogelijke temperatuur met de thermostaat.
– Bij een minder goed geïsoleerd huis met radiatoren: kies een nachtverlaging van maximaal 1-3 graden. Stel een programma in op de thermostaat zodat het ’s ochtends op tijd weer naar de hogere temperatuur stijgt.
Verdere optimalisatie is mogelijk door de stooklijn en regelstrategie van de warmtepomp en cv-ketel aan te passen. Een hogere stooklijn zorgt ervoor dat de woning sneller opwarmt, maar kan ook leiden tot een lagere besparing.
Er zijn diverse redenen waarom zonnepanelen mogelijk minder energie produceren dan verwacht:
1. Weersomstandigheden Factoren zoals bewolking, regen, hoge temperaturen, de stand van de zon en luchtvervuiling hebben allemaal invloed op de prestaties van zonnepanelen. Op een bewolkte of regenachtige dag bereikt minder zonlicht de panelen, waardoor er minder energie wordt opgewekt. Echter, te veel zon en hoge temperaturen kunnen ook een negatief effect hebben op de prestaties van de panelen. Het meest optimaal voor energieopwekking zijn heldere hemel met veel zon en relatief koele temperaturen.
2. Netcongestie Als veel mensen in dezelfde buurt zonnepanelen hebben en op een zonnige dag weinig stroom verbruiken maar wel veel produceren, kan er netcongestie ontstaan. Dit is als een soort file op het elektriciteitsnet. Om veiligheidsredenen worden omvormers bij te hoge voltages uitgeschakeld en kan er niet meer worden teruggeleverd aan het laagspanningsnet. Je kunt nog steeds elektriciteit verbruiken. Hoe meer mensen dit doen, hoe eerder de spanning weer op een veilig niveau komt en teruglevering weer mogelijk wordt. Als dit vaak voorkomt, meld dit dan bij je netbeheerder. Hoewel het oplossen soms lang kan duren door vergunningsprocedures en tekorten aan technici en materiaal, zal het uiteindelijk worden opgelost. In de tussentijd kun je proberen je energieverbruik te plannen op zonnige momenten om deze problemen te beperken.
3. Technische problemen: Als geen van de bovengenoemde problemen van toepassing lijkt te zijn, kan er een technisch probleem zijn. In dat geval is het raadzaam om contact met ons op te nemen.
Een omvormer zet de gelijkstroom die wordt opgewekt door het PV-deel van de PVT-panelen en de zonnepanelen om in wisselstroom. Dit is van belang omdat gelijkstroom gevaarlijk kan zijn als mensen ermee in contact komen, en bovendien zijn alle huizen in Nederland ontworpen voor wisselstroom. Omvormers zijn altijd afgestemd op het type en het aantal zonnepanelen dat je hebt, en ze zijn verkrijgbaar in verschillende varianten en formaten. Ze zijn essentieel als je je eigen zonne-energie wilt gebruiken.
Een omvormer moet ergens in of rond het huis worden geplaatst. Vaak plaatsen wij deze in de buurt van de warmtepomp. Het is belangrijk dat de omvormer voldoende ruimte heeft zodat deze goed geventileerd is en niet oververhit kan raken.
Er zijn momenteel drie soorten omvormers beschikbaar in de markt voor zonnepanelen systemen. Dit zijn de string-omvormers, micro-omvormers en Power Optimizers.
Het verschil tussen string-omvormers, micro-omvormers en optimizers in zonne-energiesystemen ligt in hun functionaliteit, efficiëntie en toepassingsmogelijkheden:
String-omvormers (bijvoorbeeld SMA)
Een string-omvormer zet de gelijkstroom (DC) van in serie geschakelde zonnepanelen om in wisselstroom (AC). De efficiëntie wordt bepaald door het zwakste paneel, waardoor schaduw of vuil de prestaties negatief kan beïnvloeden. String-omvormers zijn goedkoper dan micro-omvormers en optimizers, waardoor ze populair zijn voor eenvoudige installaties zonder schaduwproblemen. Ze zijn geschikt voor situaties met uniforme zonblootstelling zonder schaduwobstakels.
Micro-omvormers (bijvoorbeeld Enphase)
Een micro-omvormer is een kleine omvormer die elk zonnepaneel afzonderlijk koppelt en de DC direct naar AC omzet. Hierdoor werken panelen onafhankelijk, wat efficiënt is bij gedeeltelijke schaduw of ongelijke oriëntaties. Hoewel duurder in aanschaf en installatie, kunnen ze op lange termijn kosten besparen door hogere energieopbrengst en langere levensduur. Ideaal voor complexe daken met schaduw, verschillende oriëntaties of hellingshoeken.
Optimizers (bijvoorbeeld SolarEdge)
Optimizers worden tussen elk zonnepaneel en de string-omvormer geplaatst en optimaliseren de DC-output voordat deze naar de omvormer gaat. Hierdoor presteren panelen onafhankelijk, zodat schaduw of defecten aan één paneel de anderen niet beïnvloeden. De omzetting naar AC gebeurt centraal via de string-omvormer. Optimizers zijn duurder dan string-omvormers maar goedkoper dan micro-omvormers, en geschikt voor systemen die verbeterde efficiëntie nodig hebben zonder de hogere kosten van micro-omvormers, vooral bij gedeeltelijke schaduw of variabele paneelprestaties.
Samenvatting
– String-omvormers: Kosteneffectief, geschikt voor uniforme omstandigheden.
– Micro-omvormers: Hoogste efficiëntie, ideaal voor schaduwrijke of complexe dakstructuren, maar duurder.
– Optimizers: Goede balans tussen efficiëntie en kosten, geschikt voor situaties met gematigde schaduw of variabele paneeloriëntaties.
Het is verplicht om je zonnepaneleninstallatie te registreren bij de netbeheerder. PVT-panelen hebben een PV-deel en daarom moet is registreren verplicht. Ook wanneer er geen extra PV-panelen zijn geplaatst. Netbeheerders zijn verantwoordelijk voor het stabiel houden van het elektriciteitsnet en voor de energiemeter in je huis. Voorheen kond de installateur de registratie van de zonnepanelen regelen, maar vanwege nieuwe privacywetgeving is dat niet meer mogelijk en moet je dit zelf doen. Je kunt je registreren door een account aan te maken op www.energieleveren.nl. Hier vul je je gegevens in, inclusief technische informatie over de installatie.
Service, garantie en veiligheid:
De betekenis van de LED-indicatoren kan variëren per onderdeel van de installatie en per merk.
Bij een Onderhoudsabonnement zit proactieve monitoring inbegrepen. Wij houden je installatie en opwek in de gaten en komen in actie als er iets niet pluis lijkt. Vaak hebben we een probleem al verholpen voordat de bewoner iets heeft gemerkt.
Met het Onderhoudsabonnement zorg je goed voor je installatie. Dit betekent dat je altijd snel geholpen wordt en geen kosten maakt voor reparaties als er iets mis is met je installatie. Arbeidskosten zijn inbegrepen, dus voor service op afstand betaal je niets. Als we ter plaatse moeten komen, betaal je alleen voorrijkosten en (indien nodig) vervangende onderdelen. Bovendien profiteer je van proactieve monitoring. Kortom, je houdt je PVT-warmtepompinstallatie in topconditie, zodat je er altijd maximaal van kunt profiteren!
Elke installatie wordt op maat gemaakt. Om een offerte te kunnen opstellen, is een afspraak op locatie vereist. De schouwing met de adviseur duurt gemiddeld één uur voor reguliere woningen, anderhalf uur voor grote woningen en kan variëren vanaf één dagdeel voor bedrijfspanden, afhankelijk van de specifieke vragen.
Op dit moment zien we echter geen concrete dreigingen met betrekking tot de cyberveiligheid van onze installaties. Omdat we veiligheid echter wel hoog in het vaandel hebben staan, hebben we onze leveranciers gevraagd wat zij doen om de beveiliging te waarborgen. Mocht er in de toekomst twijfel ontstaan over de mogelijkheid om deze veiligheid te waarborgen, dan zullen we alle betrokkenen hiervan op de hoogte stellen.
Je profiteert van 2 jaar garantie op de installatie. Daarnaast bieden we 7 jaar fabrieksgarantie op de Triple Solar warmtepomp, wat uniek is voor een warmtepomp. De Triple Solar PVT-panelen zijn gedekt door een garantie van 10 jaar. Voor het PV-deel van de PVT-panelen geldt een productgarantie van 15 jaar en een vermogensgarantie van meer dan 85% van het initiële vermogen gedurende 25 jaar. NIBE verstrekt 2 jaar garantie op alle onderdelen van een warmtepomp, vanaf de datum van de eerste inbedrijfstelling.
Meer weten over onze pvt-systemen?
Voorzie je woning van duurzame verwarming, warm water en koeling zonder buitenunit, voor een betaalbare energierekening op lange termijn.
Wij werken met
Ontdek de mogelijkheden van het PVT-warmtepompsysteem.